Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

Sam Taylor - Erdő Köztársaság

2011.02.24. 17:59 :: Muse

Vajon mi történik, ha néhány, még éretlen fiatal akár véletlenül, akár önként megszakítja a kapcsolatát a külvilággal, és új, maguk által kreált szabályok szerint, vagy esetleg azok nélkül kezdenek élni? Rengeteg olyan regényt fel lehetne sorolni, ami ezt a kérdést feszegeti, de én most két olyan könyvet említenék, amelyeket jómagam is olvastam: az egyik a Kétévi vakáció Jules Verne-től, a másik A Legyek Ura William Goldingtól. Míg az előbbiben a gyerekek és a fiatal tinédzserek remek szervezőkészsége és sziklaszilárd erkölcsei jelennek meg (ami, valljuk be, kicsit túl pozitív), addig az utóbbiban a realitáson van a hangsúly, azon, hogy az ember mennyire kegyetlen tud lenni, főleg, ha még gyerek, és nincs, aki irányt mutasson neki.

Az Erdő Köztársaság mondanivalójában inkább A Legyek Urára hajaz, bár a regény elején még úgy tűnhet, hogy a történet pozitívan fog alakulni. Ami viszont megkülönbözteti az általam emlegetett könyvektől, és az egész alapkoncepciót megváltoztatja, az az, hogy ennek a regénynek a szereplői nem baleset vagy balszerencsés véletlen folytán szigetelődnek el a társadalomtól, hanem ők maguk döntenek úgy, hogy megszöknek, és külön kis világot hoznak létre, csak maguknak.

Adott egy testvérpár, Michael és Louis, akiket apjuk halála után édesanyjuk Nagy-Britanniából visszavisz a szülőföldjére, Franciaországba, majd nem sokkal később öngyilkos lesz. A két gyereket ezután a nagynénjük neveli, ám tőle nem sok szeretetet kapnak, viszont a két fiú annál inkább kötődik egymáshoz. Louis, az idősebbik testvér már 13 körül jár, mikor egy angol házaspár költözik a szomszádjukba, akiknek két gyermekük is van: Alex és Isobel. Ők négyen néhány év múlva úgy döntenek, hogy elegük van a hazug, unalmas, szürke világból, és a nyári vakáció kezdetén elszöknek a közelben lévő hatalmas erdőbe. Itt aztán szabadnak érzik magukat, és látszólag jól megy minden, míg kis csapatukhoz nem csatlakozik egy másik lány, Joy, akinek teljesen más elképzelései vannak arról, hogyan is kellene élniük a fák közötti területen, melyet Erdő Köztársaságnak neveznek el.

A történetet Michael szemén keresztül követhetjük végig, ami az író részéről azért volt nagyon jó döntés, mert Michael személyisége a legképlékenyebb, hiszen ő a legfiatalabb, ő az, aki épp, hogy rálépett a felnőtté válás útjára, s akinek elhisszük azt a hatalmas változást, ami a könyv végéig végbemegy benne. Michael félig még gyerek, akit lenyűgöz, hogy a fák között játszadozhat és saját világot építhet fel magának, ugyanakkor ártatlanul viszonyul az első szerelemhez, a szexualitáshoz is. Emellett még formálható jelleme és világszemlélete miatt ő az, aki a legkönnyebben, sőt, meggyőzve hódol be a Joy által közvetített új eszméknek.

S hogy mik ezek az eszmék? Louis és Joy is nagy tisztelője Jean-Jacques Rousseau, francia filozófus munkájának, akinek a leghíresebb és leghírhedtebb műve a Társadalmi szerződés. Ez volt az alapja azoknak az eszméknek is, amelyek kirobbantották a nagy francia forradalmat. A Társadalmi szerződés többek között a tökéletes, idealizált demokráciát és polgárokat írja le, akik természetesen mindenben egyenlőek, s emellett elítéli azokat, akik nem hisznek ebben a rendszerben, sőt, halállal sújtaná a hitetleneket. Az öt fiatal ezen elméletek alapján próbálja létrehozni a maga kis tökéletes társadalmát, de amint azt már az elejétől fogva sejteni lehet, belebuknak a vállalkozásba.

Az elszigeteltség azonban nem csak ezeket a változásokat hozza magával. A könyv nagyon jól bemutatja, ahogy a tinédzserek elvadulnak, s hogyan veszítik el az ítélőképességüket, hogyan mondanak le olyan alapvető erkölcsökről és szabályokról, melyek a valódi világban elengedhetetlenek. Mindezt úgy teszik, mintha nem is lennének tisztában tetteik súlyával: lelkiismeret-furdalás nélkül ölnek állatokat puszta élvezetből, törnek be a környező tanyákra - hiszik, hogy mindezt a Köztársaság érdekei kívánják.

A regény egyszerre tárgyilagos és lírai. A sokszor mocskos történéseket Michael minden érzelem nélkül mondja el, ám mikor a szerelemről, vagy épp a természet tökéletességéről beszél, az megér egy misét. Épp emiatt nem tudom, mi is pontosan a könyv mondanivalója, hiszen egyszerre buzdít arra, és óv minket attól, hogy visszatérjünk a saját gyökereinkhez. De azt hiszem, épp ez benne a jó, hiszen arra készteti az embert, hogy elgondolkozzon saját fajtájáról és annak múltjáról.

A végére még egy utolsó gondolat: a regény vége engem szó szerint lesokkolt, és még most is kiráz a hideg, ha eszembe jut; de azt hiszem, nem ütött volna akkorát, ha nincs ilyen szépen felépítve az egész. Ilyenre pedig csak és kizárólag a jó könyvek képesek...

16 komment

Címkék: ajánló kritika könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr562688003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.02.25. 21:30:40

Fú, felcsigáztál...de még mindig nincs pénzem :(
Olcsóbb, ha én írom, és sokszor még én is megdöbbenek a végén ;)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.02.26. 10:34:45

@MetalBogyó: Ha online rendeled meg a könyvet az Alexandránál, csak 1700 forintodba kerül! :)
Egyébként az olvasást és az írást én két teljesen különböző dolognak tartom, bár be kell valljam, mindkettő kedvenc időtöltéseim közé tartozik. :) Csak a gyakoriságuk változik az idő függvényében.

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.02.26. 11:20:42

Az nem is sok :D Lehet megveszem...bár a szállítás túl hosszadalmas.. :D
Az írás pedig az egyik kedvenc időtöltésem, bárhol le bírom vele foglalni magam... :)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.02.26. 11:37:41

@MetalBogyó: A könyvesboltba is kérheted a könyvet. :) Majd nézz utána, szerintem megéri!
Az íráshoz nekem mondjuk csönd kell és nyugalom, és sajna ilyen pillanatokból sokszor kevés adatik... :D

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.02.27. 11:56:14

Én üvöltő death/thrash zene mellett is tudok írni, sőt, nekem egyenesen zavar, ha nincs zene :) és a hangulata lleszkedik is a történethez...+ az már csoda, ha hugom 5 percg nem szólal meg -.-

Muse · http://muse.blog.hu 2011.02.28. 10:38:01

@MetalBogyó: Hát, nem lenne valami izgalmas, ha mind egyformák lennénk... :D

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.02.28. 17:32:20

Viszont ma betévedtem egy könyvesboltba, és bár az Erdő Köztársaságot nem láttam, valami megragadta a figyelmem...: Steven Erikson - A Kaszás Vihara. Jó hosszú könyv, fantasy, és valószínűleg be is szerzem, csak az a gáz, hogy nincs hová tennem, de muszáj lesz... majd max a húsvéti vagy névnapi pénzből :D

Muse · http://muse.blog.hu 2011.03.02. 12:16:08

@MetalBogyó: Jól hangzik! :) A könyveknek pedig mindig kell helyet találni otthon... :D Majd írd meg, milyen volt, ha megszerezted és elolvastad! :)

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.03.02. 17:36:40

Annyi van, hogy nehezen fér el :)
Feltétlenül megírom, de azzal még várnod kell, idő az :D

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.05.08. 21:11:03

Húú, minden nap feljövök, de sehol egy új bejegyzés ;) Leálltál? Anime ajánlót tartanék most: Trigun.
Ha túléled az első 8-9 rész zsibbasztását, tátva marad a szád ;)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.05.09. 09:51:32

@MetalBogyó: Hát ez igazán rendes tőled, mármint az, hogy minden nap feljössz! :)
Hamarosan újra írok majd, de most nagyon lefoglal a suli, mert jön az államvizsga, a felvételi, és nemrég fejeztem be a szakdolgozatomat, szóval most gépelési és olvasási undorral küzdök... Animézni sincs sajna időm, de majd a nyáron belekukkantok a Trigun-ba (is), ígérem! :)

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.05.09. 16:25:52

Gondoltam, hogy a vizsgák miatt nem jössz fel, de azért rákérdezek, hogy érdemes-e feljönnöm ;)
Na megyek, mert holnapra angol projekt...kb 5 órája tudtam meg...amikor tanárnő bejelentette...-.-

Muse · http://muse.blog.hu 2011.05.27. 09:19:58

@MetalBogyó: Remélem, jól sikerült az angol projekted! :) Egyébként hamarosan írok megint, ugyanis van 5 könyvelmaradásom (Csokoládé, Tintaszív, Abigél, Persepolis, Hadd mondjam el...), és 1 db filmelmaradásom (Csúcshatás), amit viszont nem biztos, hogy megírok, mert egyrészt nem volt annyira jó, másrészt már nem aktuális. :)

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.05.27. 20:44:19

@Muse: Jól, de már megint kitaláltak valamit -.- na mindegy, nemsokára év vége, aztán csak lesz valami.

Muse · http://muse.blog.hu 2011.05.27. 21:14:26

@MetalBogyó: Az élet állandó küzdelem és követelés, ezt jobb, ha megszokod! :)
süti beállítások módosítása