Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

Mary és Max

2011.06.27. 23:11 :: Muse

Bár bábfilm (stop-motion technikával készült), a Mary és Max mondanivalójában és kivitelezésében bátran felveheti a versenyt bármelyik élőszereplős produkcióval. Rég volt szerencsém ennyire jó filmhez.

A történetnek két főszereplője van: egy ausztrál kislány, Mary Daisy Dinkle és egy New York-ban élő, 44 éves ateista zsidó, Max Jerry Horovitz. Mary, hogy megtudja, Amerikában hogyan érkeznek meg a kisbabák (a mamája szerint az ausztrálok a söröskorsóik fenekén találják őket), találomra kiválaszt egy nevet a telefonkönyvből, és levelet ír az illetőnek. Mikor Max válaszol a kislánynak, egy egész életre szóló barátság kezd kialakulni kettejük között, melyet számtalan levél fűz még szorosabbra. Bár a két főhős az életben sosem találkozik egymással, mégis jobban megismerik és megszeretik egymást, mint bárki mást ezen a világon.

Engem elsősorban az a végtelen érzelmi sokszínűség ragadott meg, amit az alkotók mind bele tudtak sűríteni ebbe a másfél órába. A film elképesztően jól és hitelesen mutatja be a két teljesen különböző ember sorsát, a magányukat, az elveszettségüket a nagyvilágban, és a barátságot, amibe mindketten kapaszkodnak. Emellett a Mary és Max tömve van a legfeketébb humorral, amin az ember sokszor harsogva nevet fel, s ami, valljuk be, sok helyen oldja a feszültséget is.

Mindegyik karakter, amely feltűnik a film során, végtelenül hiteles és emberi. Elég csak a két főszereplőre gondolnunk; Mary alkoholista és kleptomániás anyja, valamint halott madarak kipreparálásával foglalkozó, nem túl beszédes apja mellett egykeként nő fel, a homlokán lévő furcsa anyajegy miatt az iskolában folyton csúfolják, osztálytársai pedig megalázzák, mert képtelen védekezni. De a kislány szereti a sűrített tejet, szereti megnézni kedvenc rajfilmjét a tévében, és játékait is maga készíti. Max ezzel szemben 156 kiló, képtelen lemondani a csokoládéról, lakását pedig a legkülönfélébb állatok népesítik be (az aranyhal gyakran cserélődik). 7 munkahelye volt az élete során, és zsidó létére több filozófiai tanulmány elolvasása után végül arra a következtetésre jutott, hogy Isten nem létezik. Emellett Asperger-szindrómában szenved, azaz félig-meddig autista, így képtelen beilleszkedni a társadalomba.

Ám nem csak a szereplők, hanem a film képi világa is egyedülálló. Az Ausztráliában játszódó jelenetek színe a barna, míg New York utcái fekete-fehérben jelennek meg. Az egyedüli domináns szín a piros, de ez is ritkán és csak fontos dolgok miatt tűnik fel. A figurák karikatúra-szerűek, hol mókásak, hol inkább groteszkek, de a külsejük mit sem von le a bennük lakozó emberből. Azt hihetnénk, hogy kinézetük miatt kevésbé komolyan vehető az a sok tragédia és keserűség, ami átszövi a filmet, de nem így van.

A szereplők sorsa ellenére a film végig igyekszik optimista maradni, a barátság és a szeretet fontosságát hirdeti; azt, hogy bárhogy is bánik velünk az élet, nem szabad feladni. Ahogy az egyik szereplő mondja: az élet olyan, mint egy végtelen hosszú járda; van, akié születésétől kezdve tiszta és egyenes, de akadnak olyanok is, amelyeken sok a repedés, girbe-gurbák és tele vannak szórva szeméttel. Ám ha két út találkozik - az az igazi csoda.

6 komment

Címkék: ajánló kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr813020349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muse · http://muse.blog.hu 2011.06.28. 18:31:02

@koimbra: Én is így vélem. :)

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.06.29. 13:42:23

Nos, a filmet nem láttam. Elég érdekesnek ígérkezik, a leírtak alapján. Ráadásul nekem is van egy ismerősöm, akivel eddig nem találkoztam, pedig már több mint egy éve levelezek vele, és nagyon megkedveltem. Tehát ennek alapján úgy látom, van valóságalapja a filmnek. :) Talán egyszer megnézem :)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.06.29. 17:15:25

@MetalBogyó: Ez a film is igaz történet alapján készült - elvileg... :) Mindenképp nézd meg, remek és egyedi alkotás! :D

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.06.29. 18:19:17

Rendben, majd beszerzem valahonnan :) Most elcsámcsogok a Showder klub évadokon :)
süti beállítások módosítása