Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

Cormac McCarthy - Az út

2011.10.01. 12:01 :: Muse

Még februárban letettem a nagyesküt, hogy a polcomon porosodó könyvek közül 10-et biztosan el fogok olvasni, és a blogomra is rittyentek róluk valamit. Hetet közülük már sikerült kivégeznem (csak írni nem írtam róluk, hehehe); legutóbb Az út című remekművel kerültem közelebbi viszonyba.

Manapság is nyilvánvaló, hogy az emberiség pengeélen táncol, és bármelyik pillanatban elpusztíthatja önmagát. A bolygónak ehhez nem sok köze lesz; a saját magunk által teremtett eszközök, és az emberi természet játssza majd a főszerepet a katasztrófában. Hogy konkrétan mi lesz az, ami megadja a kegyelemdöfést fajunknak, nem fontos, a lényeg, hogy mi történik utána. Cormac McCarthy regényében egy posztapokaliptikus világ tárul az olvasó elé, egy lepusztult, szürke Föld, ahol mindent hamu borít, és ahol majdnem minden halott.

Főszereplőnk egy férfi, a kevés túlélők egyike, és a kisfia, aki a világégés idején született. Az elpusztult Amerikai Egyesült Államok területén, napról napra dél felé vándorolva küzdenek a túlélésért, hiszen nem csak a hideggel, az éhséggel, a kimerültséggel kell megküzdeniük, hanem a többi túlélővel - és önmagukkal is. A férfi pisztolyában két golyó maradt, ami pont elég arra, hogy fiával együtt a halálba meneküljenek, ha úgy hozza a helyzet, hogy rosszabb halált is halhatnának - például élelem híján ők lennének más emberek táplálékai.

Azt hiszem, életemben nem olvastam még olyan könyvet, ami egyszerre lett volna ennyire szép és ennyire kegyetlen. A férfi és a fiú útjuk során rengeteg viszontagságot élnek át, és iszonyú dolgokat látnak, testileg és lelkileg is szenvednek, de mégsem adják fel a küzdelmet, hiszen ott van a kapcsolatuk, amiért megéri túlélni. Az apa mindenáron megvédi a fiát, a fiú pedig olyan szeretettel ragaszkodik az apjához, ami csak talán egy efféle, a végletekig kiélezett helyzetben (háborúban, nyomorban) jöhet létre.

A mókás pedig az, hogy mindez egyáltalán nincs túlkomplikálva. Igazság szerint ezt a ragaszkodást én, az olvasó látom bele a két szereplő kapcsolatába. A könyv szinte végig leíró jellegű, semleges, s inkább a férfi gondolataiba enged bepillantást. A mondatok legtöbbször rövidek, velősek, a párbeszédek szintén, mégis, minden bennük van, ami lényeges. Ugyanez igaz a szörnyűségekre is: elég néhány szó, néhány tényszerű mondat, és az ember megborzong, mert óhatatlanul beleképzeli magát a szereplők helyzetébe.

Gyönyörű volt ebben a könyvben a férfi és a fiú gondolkodásmódjának ütköztetése. A kisfiú nem ismeri azt a világot, ami a katasztrófa előtt volt, a régi morálokat és az erkölcsöt, de a gyermeki ártatlanság így is dolgozik benne, hiszen mindig segíteni akar. Apját ezzel szemben keménnyé tették a mögötte álló nehéz évek, és mindenek felett gyermeke és saját túléléséért küzd. A fiú egy jobb világról álmodozik, a férfi pedig, ha nem lenne a fia, már rég feladta volna a küzdelmet. Kettejük párbeszédei sokszor végtelenül egyszerűen hordoznak egyetemes igazságokat.

A regény nem egy hosszú írás, és van egy furcsasága: sehol nincsenek benne vesszők. Ez eleinte egy kicsit zavaró, de az ember szeme hamar hozzászokik. Nem tudom, kinek ajánlanám ezt a könyvet elsősorban... Talán mindenkinek. Nem véletlenül kapott érte Cormac McCarthy Pulitzer-díjat 2007-ben, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez tényleg egy igazán emberi történet. Egyszerre megrázó, elgondolkodtató és felemelő. Igazi mestermű.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló kritika könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr353269552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása