Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tatoo)

2012.01.21. 22:50 :: Muse

Stieg Larsson 2004-ben elhunyt svéd író Millenium-trilógiájának híre természetesen hozzám is eljutott, ám különös módon az elmúlt években, bár nagyon is érdekelt, sehogy sem sikerült sort kerítenem a regények elolvasására, vagy akár a svéd filmsorozat (illetve mozifilmek) megtekintésére. Igazság szerint a történetet is csak igen nagy vonalakban ismertem, szóval mondhatni totál tetovált lány-szűzen ültem be David Ficher legújabb filmjére.

Mikael Blomkvist sikeres újságíró egy független lapnál egészen addig, míg hamis információk alapján be nem vádol egy nagy hatalmú üzletembert. Hitelességének elvesztése után a gazdag Vanger család felkéri, hogy nyomozzon egy 40 évvel ezelőtt történt gyilkosság ügyében. Mikaelnek a szociopata hacker-lány, Lisbeth Salander lesz segítségére az eset felgöngyölítése során, aki a férfi mellett a film másik főszereplője, és igazán karakteres egyéniség.

Még nem láttam Fincher összes filmjét, de több alkotása szerepel a kedvenc mozijaim között (Harcosok klubja, Hetedik), s a többi is az átlagnál jóval pofásabbra sikeredett (Benjamin Button különös élete, A közösségi háló). Ahogy korábbi filmjeiben, úgy A tetovált lányban is érzékelhető az a zsenialitás, ahogy néhány képpel sosem látott atmoszférát teremt, vagy ami a karakterábrázolásban is megmutatkozik. A film, bár kevés benne az akció, és a cselekmény nagy része a nyomozásra, a párbeszédekre épül, egy pillanatra sem ül le, a figyelmet végig lekötik a remek kompozíciók, a jól megválasztott helyszínek, az apró részletek és a dinamikus jelenetek.

Mint mondtam, nem ismerem egyik "eredeti" változatot sem, így nincs összehasonlítási alapom a szereplők terén. Daniel Craig-et remek választásnak tartottam az intelligens, határozott, bár kissé zárkózott zsurnaliszta szerepére; karakterének magját csak még inkább kiemelte a tőle megszokott kemény arckifejezés és a hozzá tartozó gyér mimika. A mellékszereplők okán sem lehet panasz: legyen szó akár az öreg Vanger-ről, Mikael szeretőjéről, a Lisbeth-et molesztáló gyámhatósági alkalmazottról, vagy a végül lelepleződő (hisz' egy krimiben legtöbbször így szokott lenni) gyilkosról.

A leginkább mégis a Rooney Mara által alakított Lisbeth Salander karaktere ragadja meg a nézőt, és nem csak extrém külseje miatt, ami már önmagában is figyelemreméltó. A lány fiatal kora ellenére kiemelkedően intelligens, s emellett annyi mindenen ment keresztül, amit egy normális embernek jó esetben sosem kell átélnie. Az élet keménysége őt is keménnyé tette: ha kell, minden eszközzel megvédi magát, törékenységét önpusztító életmód és különc, már-már ijesztő kinézet mögé rejti. Lisbeth kissé antihős-jellegű, hiszen a való életben az ilyen embereket általában messze elkerüljük, a filmen keresztül azonban kedvelhető, emlékezetes karakterként jelenik meg.

Amire még kitérnék, az a film brutalitása. Fincher eddig sem irtózott az erőszak kendőzetlen megjelenítésétől, gondoljunk csak a Harcosok klubja pincejeleneteire, vagy a Hetedik sorozatgyilkosságának helyszíneire. A tetovált lány ebben sem különbözik elődeitől: feketén-fehéren szerepel benne mindaz, amitől csak ember (főleg nő) retteghet. Szerencsére ezt a vonalat szépen ellensúlyozza a hideg skandináv táj szépsége, és a hamisítatlan észak-európai hangulat.

Egyvalamit majdnem elfelejtettem megemlíteni: a nyitójelenet után következő zenés montázs valami zseniális. Hangulatilag, tartalmilag ugyan nem kapcsolódik túl szorosan a filmhez, de megteremtette az atmoszférát a következő bő két órára. A tetovált lány összességében egy nagyon jó film, a mai kínálatban kiemelkedő alkotás, és esetében különösen indokolt a 18-as karika, szóval gyengébb idegzetű/gyomrú nézőknek tényleg nem ajánlom. Aki azonban jó filmélményre vágyik, bátran üljön be rá, én addig is kölcsönkérem a regényt a nagynénémtől, aki már vagy két éve ajánlgatja.

 

Kiegészítés: megtaláltam az intro-t a YouTube-on, ímhol a dark eyecandy!

 

11 komment

Címkék: ajánló kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr793650520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2012.01.22. 16:11:26

Hmm, már épp kezdtem hiányolni, hogy nincs semmi az oldalon, erre.. :)

A tetovált lány ezen verzióját ugyan még nem láttam, de biztosíthatlak, ez a film egy az egyben egy copy-paste. A svédek által rendezett filmet az elmúlt napokban néztem meg, és lenyűgözött, ahogy a képernyő elé szögezett. Nem volt teletűzdelve világsztárokkal, de fordulatokkal teli, és zseniális volt.

A szereplők összehasonlítása fölösleges, viszont nem tudom, ebben mennyire kendőzték a valóságot. A svéd verzióban viszont elég kemény adagokban tálalták a brutalitást, Lisbeth gyámjától konkrétan kirázott a hideg.

Ami a könyvet illeti, elképzelni sem tudom, hogy ezt hogyan lehetett leírni, úgyhogy muszáj leszek elolvasni. ;)

Muse · http://muse.blog.hu 2012.01.22. 20:04:07

@MetalBogyó: Örülök, hogy ismét látlak errefelé. :)

Ha még nem láttad az amerikai verziót, hogyan állíthatod ilyen biztosan, hogy ez a film csak egy copy-paste? A neten olvasható kritikák némelyike ugyan ezt szajkózza, de legalább annyi írja azt is, hogy Fincher verziója van olyan jó, mint a svédeké. :)

Ez A tetovált lány, ahogy a kritikámban is írtam, több helyen elég durva volt vizuálisan.

SPOILER
Egyáltalán nem finomkodtak például a nemi erőszaknál, és az azt követő bosszúnál, a gyilkosságok áldozatainak bemutatásánál, és a finálénál (a gyilkossal való leszámolásnál) sem.
SPOILER vége

Mint mondtam, nincs összehasonlítási alapom, de szeretném majd megnézni a svéd filmet is (ami egy picit egyébként taszít, mivel egy hat részes tévéfilm-sorozatból vágták össze, ha jól tudom). De elsősorban mindenképp a könyvre vagyok kíváncsi, ahogy te is. :)

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2012.01.22. 20:15:10

@Muse: Egyrészt: megnéztem a trailert. Ráismertem szereplőkre, helyszínekre, szinte egy az egyben. Aztán meg olvastam egy abszolút korrekt véleményt, a srác blogot vezet, régebben a RPCJS-t is ő csinálta, nem tudom ez mennyit mond, és ő írta. Megmondta a magáét a svéd filmről is.

Egyébként ha nem szólsz, akkor nem is tudom meg, hogy több részből vágták össze, szerintem ez ne legyen rémisztő. :)

Egyébként meg szeretném nézni, minimum beletekerni. De mozira nem adok ki pénzt.. jelenleg eléggé le vagyok égve ez ügyben :) aztán meg, az interneten semmilyen formában nem leltem még az amerikai verziót. Meg most, hogy a megaupload is...

Ezenkívül a copy-paste nem feltétlenül rossz, de valahogy nem vonz, hogy sikeres film lett, és két évre rá kiadnak egy amerikai verziót, szinte ugyanazzal a tartalommal, amikor ez is korrekt és abszolút magas színvonalú alkotás.

De azt hiszem, nem ez az első film, amit egy amerikai rendező lemásol a svédektől, csak most nem jut eszembe a másiknak a címe. Majd lehet utánanézek. Az tény, hogy az embereket jobban vonzza az amerikai sztori, és sokan inkább az utóbbit válasszák, hogy ha dvd-t rendelnek.. de még letöltésnél is. Pedig az európai filmipar abszolút felfelé ível, ahogy látom. Az új világi pedig lefelé.

Egyébként ami abszolút megfogott a filmben, az Naomi Rapace színészi teljesítménye.

A copy-paste pedig így utólag belegondolva, lehet kicsit erős volt, de ami a szívemen, az a számon. most meg épp a billentyűzetemen ;) :D

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2012.01.22. 20:18:28

@Muse: Ez most repost lesz, de eszembe jutott még valami. A tetkó sokkal klasszabb a svéd verzióban! ;) (igen, megszállottan rajongok a tetkókért, bár sajátot még nem gyűjtöttem be.)

Muse · http://muse.blog.hu 2012.01.22. 21:17:07

@MetalBogyó: Hát, szerintem egy trailer-ből még nehéz következtetni, de majd írd meg, mi a véleményed erről a másolós dologról, ha láttad a Fincher-féle változatot is! :)

A mozi egyébként most kivételesen ingyen volt, ugyanis az unokatesómtól kaptam karácsonyra utalványt, és gondoltam, jó lenne valami értelmesre elpazarolni. :D (A MegaUpload megszűnését én is szívfájlalom, érthető okokból.)

Az újrafeldolgozást több helyen azzal magyarázták, hogy az USA-ban nem nagyon vevő a közönség az európai filmekre, ezért ha valami nagy sikerű dolgot szeretnének ott is kamatoztatni, van, hogy remake készül. Ez volt tavaly (vagy tavalyelőtt?) a Hívj be! (Let the Right One In) c. filmmel is, ami szintén egy svéd szerző könyvéből készült, és amit a svédek egyszer már leforgattak, s amit az amcsik rá 2 évre újra megfilmesítettek. Talán erre gondoltál te is. :)

Noomi Rapace-t én eddig csak fotón láttam, de abból úgy vettem ki, hogy a törékeny, lelki sérült, Rooney Mara-féle tetovált lánnyal ellentétben az ő karaktere keményebb, férfiasabb lehet. A könyv ismerete nélkül nem tudom megmondani, melyik áll közelebb az eredeti szereplőhöz, de nekem bejött az amerikai verzió hackere. A tetkókról nem nyilatkozom, én abszolút nem rajongok értük, bár a szép, ízléses darabokat azért elnézegetem. :)

made.in 2012.01.23. 23:42:12

Én csak a svéd verziót láttam.Nekem annyira tetszett,hogy az amerikai nem is érdekel.
Lehet az amerikaiban nevesebb a szereposztás,de a svédben úgy jó minden ahogy van..
Kövezzetek meg!!!
Nekem ilyen nagyon tetszett!!!! :)

Muse · http://muse.blog.hu 2012.01.24. 01:02:04

@made.in: Ne félj, nem kövez meg senki! :D Az, hogy kinek mi tetszik, teljesen szubjektív dolog. Nyilván te másképp állsz hozzá az amerikai verzióhoz, mint én, aki Fincher filmjén keresztül találkoztam először ezzel a történettel. :)

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2012.01.26. 18:45:54

@made.in: Teljességgel egyetértek veled. Az ilyen filmeket sosem nézem meg, vagy csak nagyon ritkán, nagyot csalódva. Ez kicsit olyan, mintha egy olasz Bud Spencer, vagy akár egy Jackie Chan filmet forgatnának újra. Oké, fenomenális lehet, meg minden, de úgyse lesz ugyanaz, teljesen más a színvonal vagy a színészi játék, és így az élmény is.
Érdekes lehet összehasonlítani, talán, ha az amerikait látom először.

A színészeket pedig sose figyeltem meg annyira, hogy az alapján nézzek meg egy filmet, ki játszik benne. Talán Adam Sandler, és Jim Carrey, akik nálam garanciaszinészek. Az ő filmjeiket garantáltan megnézem.

Apropó, @Muse: , nem tudom mennyit figyeltél a megjelenésekre, de kijött nemrégiben egy film, Az Élet Fája címmel. Itthon nem kapott nagy felhajtást, még szinkront se, ha jól figyeltem ( sehol se találtam többet a magyar feliratnál ), de elég érdekesnek néz ki az intró alapján. Ajánlom figyelmedbe. :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.01.27. 17:34:48

Tetszett a kritika:)
A film is bejött, számomra ugyanolyan volt, mint a svéd változat. Mara is megállta a helyét.

Muse · http://muse.blog.hu 2012.01.27. 19:21:38

@MetalBogyó: Igen, hallottam róla, sőt, szerepel a megnézendők listáján is. :)

@koimbra: Örülök, hogy ismét csak benéztél! :) Ezek után tényleg muszáj elővennem a svéd filmet is; megöl a kíváncsiság, hogy az miben más... :D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.01.27. 19:31:13

@Muse: Gyakorlatilag semmiben, ugyanaz, ahogy rémlik:)
süti beállítások módosítása