Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

Shrek a vége, fuss el véle

2010.07.16. 18:17 :: Muse

A Shrek tetralógia készítői szerencsére összekapták magukat a negyedik részre, és "utolsó fejezet"-ként összedobtak egy remek kis mozit, ami méltó befejezése a sorozatnak (legalábbis Shrek kalandjainak, hiszen állítólag nemsokára elkészül Csizmás Kandúr önálló mozifilmje is). Az előző részekből már jól ismert kifordított mesevilágon sikerült még egyet csavarintani, ami frissítően hat a már elcsépelt poénok és fordulatok közepette.

Az alapszituációt az ajánlókból és újságokból talán már mindenki ismeri: Shreknek az évek során végül minden megadatott, amire egy normális ember (vagy ogre) vágyik: család, barátok, népszerűség, sikerek. Zöld főhősünk azonban mégsincs megelégedve mindezzel, hiányolja a régi szép időket, amikor még kedvére ijesztgethette a környező települések populációját. E vágyakozás kihasználásával csalja tőrbe Shreket a gaz Rumpelstiltskin (aki egy kevésbé ismert Grimm-mese szereplője), aki szerződéseinek apróbetűs részeivel fog ki együgyű ügyfelein. Ogrénk is hasonlóképp jár: az aláírást követően egy olyan alternatív univerzumba csöppen, ahol senki sem ismeri őt, sőt, ő és Fiona sosem találkoztak.

Ez a párhuzamos mesevilág rengeteg lehetőséget rejtett magában, amelynek egy részét a készítők ki is használták. Azért csak egy részét, mert csupán néhány szereplő esett át nagyobb változtatásokon, bár elismerem, azok igen jól sikerültek. Az amazonként visszatérő Fiona, a gladiátorrá avanzsálódott Mézi és a jópár kilóval nehezebb Csizmás Kandúr voltak a készítők legjobb húzásai, a változatos ogre-felhozatal mellett. Tetszett az elvadult Túl az Óperencián is, valamint a dolgok szinte nulláról való újraindítása.

A történet kiszámíthatóságát többen támadták, ám erről az a véleményem, hogy egy mese (vagy ahhoz hasonló) egyszerű cselekményébe valahogy nem is passzolnak a nagy kronológiai csavarok. Ráadásul itt is legalább annyi fordulatot ellőttek, mint a második részben, és jóval többet, mint az első vagy a harmadik epizódban. Ráadásul visszatért a második epizód "epic" hangulata, a befejező jelenet "csatája" monumentális, persze csak amúgy Shrek-módra, de mindenképp nagyobbra értékeltem, mint a Harmadik Shrek béna színházas fináléját.

Az új szereplők is kellően illeszkednek a kirakósba, igaz, nincsenek túl sokan. Bár a főgonosz enyhén emlékeztet az első rész szintén törpe, de megalomániás nagyurára, a Shrek után küldött fejvadász viszont igazán jópofa. Hiányoltam azonban a más filmekre, szereplőkre való utalgatást, amelyet csak elvétve (vagy még úgy se) találni ebben a részben. Shrek története így a végére igazi mesévé, de izgalmas mesévé vált, ami szerintem nem vált a hátrányára.

A dolog technikai részéről nem kívánok túl sok szót ejteni: a képi világ, a szereplők kidolgozottsága, a mozgások, a mimika mind-mind gyönyörűek, ahogy azt manapság már megszokhattuk. A 3D talán nem tesz annyit az élményhez, mint lehetne, viszont a repkedős jelenetek azért tényleg izgalmasabbak így. A zene ismét csak passzol a filmhez, szóval amire eddig sem volt, arra most sem lehet panasz.

Régen valahogy sokkal bőkezűbben bántam a pontokkal, ám azóta láttam néhány igazi "tíz-per-tizes" filmet, ami kissé javított az ítélőképességemen. A Shrek a vége, fuss el véle 7/10-et kap, mert nagyon szórakoztató és ötletes film, és fennáll a veszélye, hogy legalább még egyszer megnézem (persze nem moziban). Akik szeretik Shrek-et, és nem vette el a kedvüket a 3. rész, azok úgyis megnézik, akik viszont esetleg félnek tőle épp az előző epizód miatt, azoknak üzenem, hogy nincs okuk az aggodalomra.

2 komment

Címkék: ajánló kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr272156024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.08.02. 11:21:36

Az első két résszel nem volt nagy gond, a harmadik is élvezhető volt,ez viszont már majdnem nézhetetlen kategória. Jobb is, hogy nem lesz több rész, egyébként is jobb lett volna, ha -spoiler- inkább hagyják Shreket meghalni a végén.

Muse · http://muse.blog.hu 2010.08.02. 15:07:38

@koimbra: Szegény Shrek... :D Lehet, hogy a nézők egy része örült volna neki, de akkor mit kezdenénk azzal a rengeteg bömbölő kisgyerekkel? :)
süti beállítások módosítása