Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

2011.06.27. 23:45 :: Muse

Sosem voltam nagy fanja ennek a sorozatnak, bár a tengeri kalandok általában lekötnek, és Johnny Depp-et is bírom. Az igazság az, hogy kíváncsi voltam, mit hoznak ki az alkotók a sokadik lehúzott rókabőrből, és a moziból való távozás után megállapítottam, hogy kellemesen csalódtam.

A sztorit, gondolom, nem kell ecsetelnem, de dióhéjban azért elárulok annyit, hogy három csapat - Edward Teach, alias Feketeszakáll, valamint az időközben a brit királyi flotta magas rangú tisztjévé avanzsált Barbossa, és a spanyolok hajóján tartózkodó legénységről van szó - elindul, hogy megkeresse a fiatalság forrását. Természetesen itt van a jó öreg Jack Sparrow is, aki szokásához híven hol ide, hol oda csapódik, valamint kapunk még Pénelopé Cruz-t, sziréneket és szerelmes papot is.

Az első dolog, amit megemlítenék a filmmel kapcsolatban, az az, hogy a Will Turner (Orlando Bloom) és Elizabeth Swann (Keira Knightley)-páros egyáltalán nem hiányzott a filmből, pedig, annak ellenére, hogy szerelmi vívódásuk az agyamra ment, azt hittem, hogy kicsit azért fog. Hiányuk által azonban a film végre a sorozat legemlékezetesebb és legeltaláltabb figurájára, Sparrow kapitányra koncentrálhatott. Johnny Depp pedig ismét csak remekelt.

Ám nem csak ő alakít hatalmasat a filmben; a Barbossa-t alakító Geoffrey Rush is kiváló játékot nyújt, de igazából egyik szereplőre sem lehet panasz. Mind az új, mind a régi karakterek tökéletesen illeszkedtek a film hangulat- és látványvilágába.

Ha már látvány: a készítők becsületére legyen szólva, hogy képileg minden téren kitettek magukért. Elsősorban a jelmezeket említeném meg. Mindig is utáltam a kosztümös filmekben azt, hogy a szereplők ruháin látszik, most hozták ki őket a raktárból/jelmezkölcsönzőből. Itt azonban minden kopott, zsíros, foltos, viseltes, vagy ha kell, fullasztó, megsárgult csipkehalmokkal ékesített, vagy ránézésre is nehéz és bársonyos. A kellékek szintén hasonlóak: mind egyedi és úgy néz ki, mintha tényleg rendeltetésszerűen használnák őket, legyen szó egy egyszerű kupáról, térképről vagy kardról. Emellett a víz és az egzotikus tájak látványa, a jelenetek dinamikája, a sűrű és pörgős akció is mind-mind a moziszékbe szegezi a nézőt.

De egy film nem lehet jó csak a képi megjelenítés miatt, így néhány mondat erejéig kitérek a forgatókönyvre is. Az előző részeknél néhol azért éreztem döccenőket és üresjáratokat a dialógusokban, itt azonban olyan könnyed és gördülékeny minden párbeszéd, hogy csak na. Ráadásul az első rész óta nem volt ennyi poén sűrítve a filmekbe, de ez talán annak is köszönhető, hogy Jack Sparrow karaktere végre jobban előtérbe kerülhetett, és még több szerephez jutott.

Ami még fontos: a zene. Hans Zimmer remek filmzenéket ír, s bár most nem sok újat tudott mutatni, a Karib-tenger kalózainak főbb témáit megtartva ismét megteremtette azt az atmoszférát, amelytől az embernek megjön a kedve a kalandhoz.

Összességében nagyon jó kis kalandfilm ez, igazság szerint még néztem volna egy kicsit (ha jól emlékszem, ez a rész valamivel rövidebbre sikeredett a korábbiaknál), bár bonyodalomból, szerelemből és harcból bőven kijutott így is. Kíváncsian várom, miféle folytatásokat gyártanak ehhez a történethez, ugyanis a film végén jó néhány szál elvarratlan maradt, és különben is, a Disney nem lenne Disney, ha nem készítene egy újabb trilógiát.

8 komment

Címkék: ajánló kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr353020424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.06.28. 16:25:15

Szerintem erőltetett folytatás volt, még Depp sem volt olyan, mint az előzőekben. Meg lehetett nézni, de már sok helyen csak erősen ásítoztam.

Muse · http://muse.blog.hu 2011.06.28. 18:29:54

@koimbra: Érdekes, hogy mindenkitől gyökeresen más véleményt hallok: van, aki azt mondja, hogy felül-, s van, aki azt, hogy alulmúlták magukat a készítők. :) Én élveztem a filmet, de nem vagyunk egyformák - szerencsére! :D

Muse · http://muse.blog.hu 2011.06.28. 21:12:23

@koimbra: Ez az, fő a pozitív hozzáállás! :D

Liszi Dániel 2011.09.05. 18:49:33

Véleményem szerint, ezek a részek (mert még lesz ilyen) inkább csak elmesélések régi/kitalált kalóz történetekről, amelyek önmagukban érdekesek. Nekem tetszett, de azért 3. alkalomra már unalmas volt :D

Muse · http://muse.blog.hu 2011.09.07. 19:30:53

@Liszi Dániel: Hé, szia, Öcsikém, örülök, hogy itt is látlak! :D
A filmmel kapcsolatban igazad van, de az, hogy meglévő történetekből/legendákból/stb. táplálkozik, szinte mindegyik moziról elmondható. :) Én azóta nem néztem újra a Karib 4-et, de harmadszorra szerintem én is untam volna. :D

Liszi Dániel 2011.09.09. 16:10:24

@Muse: Szió :D Tudod mit érdemes még megnézni? a Gulliver utazásait (Jack Black ver.). Vicces, jó hangulatú, tanulságos gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt :D

Muse · http://muse.blog.hu 2011.09.15. 13:42:50

@Liszi Dániel: Alapvetően nem szeretem Jack Black-et, de a kedvedért megpróbálkozom a Gulliverrel, ha sikerül valahonnan beszerezni. :)
süti beállítások módosítása