Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

Mahou Shoujo Madoka Magica

2013.03.13. 00:01 :: Muse

konachan-com-96752-akemi_homura-bow-kaname_madoka-mahou_shoujo_madoka_magica-miki_sayaka-pink_hair-sakura_kyouko-sword-thighhighs-tomoe_mami-twintails-weapon1.jpgHa lehetne egy kívánságod, mit kívánnál? A magad javára fordítanád, vagy másokon segítenél vele? Képes lennél a kívánságért cserébe feláldozni magad, az életedet, mindent? Megéri önzetlenül jónak lenni? Egy alapvetően magical girl-stílben utazó anime esetében ezek elég súlyos kérdéseknek tűnnek, nem igaz?

A Mahou Shoujo Madoka Magica alkotóinak valami igazán egyedi, eddig még nem látott hibridet sikerült létrehozniuk. Képzeljünk el öt édes kislányt, akik szürreális díszletek között véres küzdelmet folytatnak a gonosz ellen, s mindezek mellett olyan döntéseket kell hozniuk a saját életükkel, a családjukkal, a barátaikkal kapcsolatban, amelyek még egy felnőttnek is nehezére esnének. Képzeljünk el egy olyan magical girl-sorozatot, ahol hiányzik a cukormáz, az irónia, sőt, a humor is, s ahol viszont jelen van a kőkemény, véres dráma. Ahol a szereplők gyakorlatilag a lelkükért cserébe jutnak varázslatos hatalomhoz.

gg_puella_magi_madoka_magica_-_12_1a2f25c0-mkv_snapshot_23-22_2011-04-21_21-32-01.jpg

A történet jó ideig kissé háttérbe szorított főhősnője a 14 éves Kaname Madoka, akinek akkor vesz gyökeres fordulatot az élete, mikor egy új lány, Akemi Homura érkezik az osztályukba. Homura, aki ismeretlenül is sokat tud Madoka-ról, már az első találkozásukkor figyelmezteti őt, hogy ne akarjon több lenni annál, mint ami. Még aznap Madoka egy segítségért kiáltó hangot hall a fejében, majd egy Mami nevű, puskákkal harcoló lány segítségével megmenti a különös lényt, Kyubey-t Homura karmai közül. Kyubey, mint kiderül, képes arra, hogy különleges képességekkel ruházza fel az embereket egy kívánságért cserébe, és Madoka-nak is felajánlja a lehetőséget, hogy az emberek védelmezőjeként a boszorkák ellen harcoljon. Az események innentől kezdve válnak szép lassan egyre pörgősebbé és sötétebbé.

S hogy a furcsa műfajkeverés, és a feszes cselekmény mellett még miért érdemes megnézni ezt a 12 részes animét? Kezdeném a vizualitással. Lebilincselő. A boszorkák által létrehozott saját kis dimenziók látomásszerű világától kezdve a remekül kidolgozott mozgásokon és kreatív karakterábrázoláson a hatásra szinte az őrület határát súroló, oda nem illő, de az egészbe mégis remekül illeszkedő papírmasé effektekig minden a képernyőre szegezi a tekinteteket. Ha valamit, hát ezt a látványvilágot, úgy hiszem, egyedinek lehet nevezni.

Puella-Magi-Madoka-Magica-Homura-in-the-Moonlight.jpgA másik dolog, ami rengeteget dob az élményen, az a zene. Baljós, ha kell, drámai, ha kell, vidám, amiben mégis ott bujkál az a nyomasztó atmoszféra, ami az egész sorozatot átszövi. Emellett a történetvezetés is hibátlan, minden szépen, egyenletesen bontakozik ki, és a felkészületlen nézőket bizony éri néhány meglepetés a rövid részek alatt. Az öt főszereplő jelleme is remekül eltalált, emellett végig nagyon szépen építenek az érzelmekre, úgy, hogy az egyszer sem csap át szentimentalizmusba, vagy cukrozott nyálba.

Nem tudom, érdemes-e még ömlengenem a Madoka Magica-ról. Nagyon jólesett végignézni és befejezni valamit, ami ennyire jó. Aki valami különlegesre, a megszokottól eltérőre vágyik, az vágjon bele. Aki pedig már látta, annak érdemes elolvasnia ezt a cikket, nagyon érdekes dolgokat fejtegetnek a sorozattal kapcsolatban.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló sorozat anime

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr125131898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása