Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

Raana Raas - Csodaidők

2011.09.24. 22:30 :: Muse

Mivel eszméletlenül jónak tartom, hadd promótáljam most egy magyar írónő, álnéven Raana Raas, valódi nevén Görgey Etelka négy részes, sci-fibe oltott családregényét, a Csodaidőket. Teszem mindezt azért, mert úgy vettem észre, hogy hazai irodalmunk eme gyöngyszemét minden reklám ellenére kevesen ismerik, és akik nem ismerik, nem tudják, miről maradnak le. Az ogfák vöröse, a Kiszakadtak, az Árulás és a Hazatérők külön-külön is megérne egy misét, de megpróbálom összességében méltatni a könyveket.

A Csodaidők két évezreddel utánunk játszódik, egy olyan világban, ahol az emberiség már egész naprendszereket hódított meg és népesített be galaxis-szerte. Az első telepesek, akik annak idején elindultak a Földről, és eltévedtek a világűrben, új vallási közösséget alapítottak, amelynek a neve Kaven, s amely a regény idejére az egyik legnagyobb létszámú követőkkel rendelkező vallássá fejlődött. Mivel a Kaven tagjai teljesen másképp, más szemléletben élik az életüket, s emellett közülük kerülnek ki a leggazdagabb családok, valamint köreikben történnek a legújabb technikai újítások, sokan tartanak tőlük, és/vagy gyűlölik őket. A felemelkedőben lévő Csillagunió, amely erőszakos módon próbál terjeszkedni, és az újonnan megválasztott elnöke épp ezeket a negatív érzelmeket használja ki arra, hogy a lakott univerzumot a Kaven ellen fordítsa.

Az eseményeknek három szemszögből lehetünk tanúi: egy "külsős" (azaz nem kaveni) kislány, Judy, egy kaveni szellemi vezető, politikus, Giin, és egy szintén kaveni, forró fejű tinédzser, Yaan szemével láthatjuk a történetet. Mindez persze csak az alapfelállás, a négy kötet alatt a szereplők öregednek, változnak, sok helyen megfordulnak, és rengeteg dolgot élnek át.

Úgy, hogy ne lőjek le semmi fontosat, nagyon nehéz a történetről beszélnem. Legyen elég annyi, hogy az írónő elképesztően jól szövi a szálakat, rengeteg szereplőt mozgat egyszerre, és a váratlan fordulatokkal sem fukarkodik. A tetralógia legnagyobb erényei között azonban nem csak ezt említeném meg, hanem azt a sokszínűséget is, amit a szereplők terén nyújt. Mindenkinek saját személyisége, hihető motivációi, emberi érzései és cselekedetei vannak, s ez olyannyira érvényesül minden karakter esetében, hogy még a gonoszakat is megértjük, annak ellenére, hogy utáljuk őket. Mindemellett maga a világ, amelyben a történet játszódik, rendkívül kidolgozott, legyen szó a politikai viszonyokról, a kaveni kultúráról és hagyományokról, a technikai eszközökről, vagy egy-egy hadiesemény forgatókönyvéről.

Az a gond, hogy így zanzásítva, konkrét dolgok nélkül nehéz ezekről a könyvekről írni (a legjobb persze az lenne, ha mindegyik kötetről külön írnék). Én akkor vettem meg az első kötetet, mikor először megjelent, aztán minden évben izgatottan vártam a folytatást, szóval bizonyos szinten az életem egy kis szeletkéjévé vált, és a sorozat rajongójának tartom magam. Szeretném, ha ti is gazdagodnátok ezzel az élménnyel.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, ezért most átirányítalak benneteket a Csodaidők hivatalos oldalára. Nézelődjetek, okosodjatok, olvassatok!

2 komment

Címkék: ajánló könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr1003254067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuu600 2011.10.05. 17:29:31

Hű, ezt így elolvasva nagyon jónak tűnnek a könyvek. Párszor már voltam az oldalon, mióta nálad láttam, és kitaláltam, hogy megtanulom a nitant :) (Sok fura ötletem van ám:P)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.10.05. 18:15:48

@Zsuu600: Szerintem az írónőt nagyon boldoggá tennéd, ha hallaná, hogy meg akarod tanulni a nitant! :D A sorozatot meg tényleg érdemes elolvasni, az egyik legjobb könyvélményem volt. :)
süti beállítások módosítása