Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

Tökös nők a vásznon - végre!

2017.06.10. 21:27 :: Muse

wonder-woman-gal-gadot-ultimate-edition-1024x681.jpgAz első gondolatom, amikor elkezdődött a film, az volt, hogy a hátam mögött ülő csapat, azon kívül, hogy befoghatná a száját, mennyire nem tudja értékelni, hogy végre egy olyan filmet lát a moziban, amelyben egy női főszereplőre épül a történet, és mégsem romantikus vígjátékról vagy horrorról van szó. Izmos, gyönyörű, de nem agyonszexualizált amazonok jelentek meg a vásznon, akik ugyanolyan keményen harcolnak, mint bármelyik férfi, és ugyanolyan jól vezetnek egy egész társadalmat (vagy még jobban is), mint a honatyák.

Persze mindez nem lenne elég, ha érdektelen volna a főhős, vagy kevésbé ragadna meg a sztori, de szerencsére ezekkel sem volt gond. Diana (Gal Gadot), a későbbi Wonder Woman gyönyörű, ártatlan, de okos, szerethető karakter, és szerencsére a mellékszerepeket sem vették túl sablonosra, bár természetesen van itt eleinte kicsit önző, de a szíve mélyén nemes szépfiú (Chris Pine), vicces arab és skót fickó, na meg titokzatos indián. A főgonoszok elég képregényesre sikeredtek, s bár legalább van motivációjuk, ezt a velejéig romlott hozzáállást, azt, hogy örömüket lelik mások szenvedésének, amit ők okoznak, sosem értettem. Persze, léteznek ilyen emberek is, na de mind a német vezérkarban? Ne már. (A szép hagyománytól ugyanis, hogy mindig a németek a rosszak, attól függetlenül sem tudtak elvonatkoztatni a készítők, hogy itt I. világháború környezetben vagyunk.)

wonder-woman-dceu-origin-story-amazons-themyscira-236572.jpgA fenti gyengeségeket leszámítva a film látványos, sokszor vicces és megható, megfelelő tempóval operál, s egyben felemelő is. Mivel jómagam is nőből vagyok, furcsa érzés volt most először úgy felállni a moziszékből egy szuperhős-film után, hogy úgy éreztem, én is meg tudnám váltani a világot, ha elég erős és kitartó vagyok. Diana karakterében nagyon jól megragadták azt az alapvető együttérzést és gyengédséget, ami hiányzik a férfi hero-kból, és egyértelműen női vonás. Wonder Woman nem csak azért akarja legyőzni a gonoszt, hogy egy jobb világot teremtsen, hanem azért is, mert átérzi a szenvedést, amelyet a háború okoz, és ettől akarja megkímélni az emberiséget.

Emellett az is nagyon tetszett, ahogy az 1910-es évekre reflektál a film, már ami az (akkor még nem igazán létező) nőjogokat illeti. Ma is sok területen hátrányt szenvednek a nők (bár egyenjogúságot kaptunk, az évszázados berögződéseket nehéz levetkőzni néhány évtized alatt), de belegondolni is rossz, hogy akár száz évvel ezelőtt milyen elnyomásban élt a "gyengébbik" nem (és él még ma is tőlünk keletebbre).

Összességében örültem, hogy nem szúrták el az első női szuperhős önálló filmjét, és bátran ajánlom mindenkinek, akkor is, ha valaki nem a feminista vonatkozás miatt akarja megnézni. Mint kalandfilm is roppant szórakoztató, látszik, hogy szívvel-lélekkel készítették. 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló kritika film képregény

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr9712584487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása