Napl(op)ó - Muse kultblogja

Az emberiség nagy bánatára írni is szoktam, mivel néhanap nekem is támadnak összefüggő gondolataim. Ami itt és most megtalálható: film-, anime- és könyvajánlók, film- és könyvkritikák, s néhány magánéleti szösszenet. Igazi vegyessaláta.

Címkék

ajánló (76) anime (11) blog (10) dalszöveg (1) film (33) képregény (3) könyv (39) kritika (64) paranormális (1) sorozat (7) tv (1) ünnep (3) vámpír (7) zene (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Szerzők

Moly - Jelenlegi olvasmányaim

Fantasztikus labirintus (Labyrinth)

2011.11.10. 15:27 :: Muse

Nem tudom, említettem-e már, de odavagyok a '80-as évek csillámporos, különös hangulatú fantasy-filmjeiért, amelyekben még CGI helyett szinte mindent bábokkal, lenyűgöző díszletekkel és határtalan kreativitással oldottak meg. A mai napig nagy kedvencem a Végtelen történet és a Legenda, a Fantasztikus labirintust pedig néhány hete sikerült elcsípnem az m1-en. Sajnos csak a felétől láttam, ezért más forrásból, eredeti hanggal voltam kénytelen beszerezni, és nem bántam meg, hogy így tettem, mert David Bowie hangja egyszerűen elbűvölő volt... De térjünk a lényegre.

Sarah, a tizenéves lány könyvekben olvasottakból felépített álomvilágban él. Egy este szülei (apja és mostohaanyja) rábízzák féltestvérét, a kisbaba Toby-t, míg ők szórakozni mennek. Sarah-nak azonban annyira elege lesz a gyereksírásból, hogy botor módon azt kívánja, bárcsak elvinnék Toby-t a goblinok. Balszerencséjére abban a pillanatban megjelenik előtte Jareth, a goblinok királya, és elrabolja a kisbabát, Sarah-nak pedig 13 órát ad, hogy a goblinok városát övező labirintuson átvágva visszaszerezze a kisöccsét.

Bár a történet nagyon egyszerű és kiszámítható, sőt, akad benne mélypont is, nekem nagyon tetszett ez a film. Talán azért, mert visszaidézte azokat az időket, mikor 4-5 évesen egyhuzamban ötször képes voltam végignézni egy-egy hasonló filmet; vagy azért, mert nagyon szeretem, ha valamibe ilyen sok munkát, ötletet fektetnek. A Fantasztikus labirintus egyik erénye ugyanis a díszletek, a helyszínek, a bábok kidolgozottsága. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem egy hatalmas, vörös szőrű, jeti-szerű báb inkább tűnik hihető jelenségnek, mint egy számítógépes grafikával tökélyre csiszolt troll. Más kor gyermeke vagyok, no.

Amit még kiemelnék, az a két főszereplő alakítása (igazából az egész filmben összesen 5 emberi lényt láthatunk). Az itt alig 13-14 éves Jennifer Connelly-ből már most árad az a báj, és az az ártatlan érzékiség, amit későbbi filmjeiben megmutat. David Bowie pedig egyszerre mókás, ijesztő, és igen, kimondom (bár nem hittem, hogy valaha is ilyet teszek), szexi, ahogy magas nyakú, csillogó köpenyben, fodros ingben és cicanadrágban énekelget és táncol, vagy épp az Örökös Bűz Mocsarának rémével riogatja alattvalóit. David Bowie-val kapcsolatban még hozzátenném, hogy ő írta és énekli a film betétdalait is, amelyek között van jobb és van rosszabb is, a funkciójukat viszont teljesen jól betöltik.

Ami nem tetszett a filmben, az az itt-ott felbukkanó összeszedetlenség, az oda nem illő, illetve a túlságosan elhúzott részek. Ezekkel nyilván a játékidő növelése volt az alkotók célja, de szerintem erre a mesére jó 20 perccel kevesebb is elég lett volna. Ettől függetlenül a Fantasztikus labirintus bájos, naiv alkotás, amiben feltűnik jó néhány egyedi ötlet és megoldás, valamint láthatunk egy-két igen groteszk jelenetet, bábot is, ami még azok számára is szórakoztatóvá teszi a filmet, akik már kinőttek a mesékből.

10 komment

Címkék: ajánló kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://muse.blog.hu/api/trackback/id/tr793368579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.11.19. 20:10:08

Csak hogy ne legyen off topic, ebből a filmből láttam részletet, bár nem jött be, tőlem távol áll ez a világ, ettől persze még biztos jó :).

Valamin még gondolkoztam, hogy be kéne kommentelni, de azt elfelejtettem, úgyhogy a pár perces gondolatom osztom meg. Az előbb nézegettem a Görbekör-t, barátnőm profilját akartam ismerősömnek átküldeni, és megakadtam a szemem a Muse neven. Ha sejtésem nem csal, ugye te vagy az? :) (nem sok Muse nicknevű egyén rohangál a szájbertérben, magyar oldalakon.. :D)

Na most hirtelen ennyi, jut eszembe, megyek is vissza írni. :)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.11.20. 12:05:38

A filmhez: nem egyforma az ízlésünk, hál' Istennek, például én az autós akciófilmeket nem bírom végignézni (pl. Halálos iramban és társai). :D

A Görbe Körhöz: bizony, engem láttál, ott is Muse néven futok. :) A barátnőd milyen névvel van fenn? Kíváncsi vagyok rá, egész jól ismerem már ott a társaságot. :D Te is regisztráltál már? Ha még nem, gyere, nagyon jókat lehet ott is olvasni, na meg persze beszélgetni a többiekkel. :) És az sem utolsó, hogy a saját dolgaidat is megoszthatod! :D

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.11.20. 13:33:21

@Muse: A Halálos iramban-t én végignéztem, amúgy csak Jackie Chan és Bud Spencer - Terence Hill féle akciófilmeket bírom megnézni, a többi nekem túl unalmas, meg amúgyis ritkán nézek filmeket, és akkor már nézzek jót :D.

A Görbe Kör: A barátnőm Elvorith néven fut, és dehogyis, egyelőre a homályba burkolózom, időhatárok, elvárások nélkül dolgozom, ahogy kedvem tartja. Általában kedvenc kritikusom látja elsőnek a művet, és rugdos seggbe, ha elszúrtam valamit xD.
Viccen kívül, más oldalakra se volt elég időm, amíg "versenyszerűen" csináltam.

Erről jut eszembe, még nyárra beígértem egy átfogó kritikát volt-klántársam novelláiról. Azt hiszem, ideje lenne elolvasni őket. Vagy legalább letölteni. :D

Muse · http://muse.blog.hu 2011.11.21. 19:50:05

@MetalBogyó: Elvorith a barátnőd?! :D Ó, ő nagyon aranyos csaj, és nagyon szépen rajzol! :) De te is gyere majd fel, attól fejlődik meg motiválódik az ember, ha több véleményt hall! :)

Amúgy Jackie Chan és a Bud Spencer-Terence Hill duó filmjeit én is bírom, de azok ugye inkább viccesek, mint véresen komolyak (mindenesetre félévente egyszer egyet legalább muszáj látnom belőlük :D). Viszont vannak olyanok, amik túl komolyan veszik magukat, és épp ettől elviselhetetlenül rosszak, mindegy, hogy B-kategóriás moziról van-e szó (Steven Seagal, Jean-Claude van Damme és társaik "alkotásai"), vagy "profibb" filmekről (pl. Vin Diesel szereplései). Persze ha van benne valami sci-fi-, vagy fantasy-elem, akkor már más a helyzet. :D A Terminátort, a Pitch Black-et, meg a hasonlókat imádom. :D

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.11.21. 20:25:07

@Muse: Igen, ő a barátnőm. :D

Engem pedig cibálhatsz, most saját kényem kedvem szerint alkotok, és... és nem. :D Nem vagyok olyan típusú ember, meg na. xD

Én megnézem az akciófilmeket, DE általában elalszok rajtuk.. bár most még a Két pasi meg egy kicsin is elaludtam majdnem, pedig azt imádom!

Amúgy nem vagyok túl nagy filmnéző, sokszor felesleges időpocsékolásnak tartom, és inkább kockulok, írok vagy beszélgetek. Persze társaságban mindjárt más... igaz, akkor is beszélgetek.
Persze, hogy ez csak a filmekre vonatkozik, a meséket imádom!^^ most épp a Billy és Mandy kalandjai a Kaszással-ra csorgatom a nyálam, letehetetlen mese :D.
Mondjuk én elvagyok a dokfilmekkel is, azok még lekötnek.

Na, teljesen felesleges és értelmetlen fecsegés rovatunkat halhatták, és most azt hiszem, kicserélem a lámpákat, és írok egy oldalt. Vagy nem. na bumm! xD

Muse · http://muse.blog.hu 2011.11.21. 23:07:36

@MetalBogyó: A rajzfilmeket én is nagyon csípem, a Billy és Mandy-t pedig már jó rég láttam, de meghoztad az étvágyamat! :D
A többihez nem tudom, mit fűzzek hozzá, mindenesetre jó írást, meg lámpacserélgetést! :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.12.09. 11:29:17

Gyerekkori kedvenc.) A kukac beszólása volt a legnagyobb: Ha másfelé mennél hamarabb véget érne a film:D
Épp a minap gondolkodtam el rajta, hogy meg kellene nézni.
Esetleg ki lehetne tenni a droidra is?:)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.12.09. 14:08:03

@koimbra: Hát, nekem ez kimaradt a gyerekkoromból, de a Végtelen történet azért megvolt. :D
Persze, mehet a Filmdroidra is, mindjárt fel is teszem, csak azt hittem, túl rövid ez az írás oda, de ezek szerint nem. :)

Muse · http://muse.blog.hu 2011.12.09. 14:42:32

@koimbra: Hehe, akkor a hosszabbaknál esek túlzásba... :D :P
süti beállítások módosítása